Školní jídelna
Informace
Vzhledem k velkému nárůstu cen potravin jsme nuceni od září 2020 zdražit stravné o 5 Kč (musí být dodržena vyhláška č. 107/2005 o školním stravování – výživové normy, spotřební koš).
Věkové kategorie:
7 – 10 let z 24,- Kč n a 29,- Kč
11 – 14 let z 26,- Kč na 31,- Kč
15 a více let z 28,- Kč na 33,- Kč
cizí strávníci z 66,- Kč na 71,- Kč
Platby na měsíc září budou prováděny zálohově - musí být uhrazeny do 31. 8. 2020 (svačina + oběd – záloha 800,- Kč, oběd – záloha 600,- Kč).
Zbývající měsíce se budou účtovat dle odebrané stravy.
Výši trvalého příkazu nemusíte měnit.
Eva Belayová – vedoucí ŠJ
Mgr. Marcela Husáková – ředitelka školy
Jídelní lístek
Od středy 18. listopadu se budou moci žáci opětovně stravovat ve školní jídelně – je však nutné se nahlásit vedoucí školní jídelny, paní Belayové. Žáci 1. a 2. třídy, kteří budou přítomni ve škole a jsou přihlášeni ke školnímu stravování, budou mít zajištěné svačiny i obědy. Žáci, kteří se vzdělávají distančně (3. – 9. třída), si mohou oběd odebrat mezi 11:00 a 12:00 do jídlonosičů.
Od 13. 12. 2014 nabylo účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, veřejného stravování (nemocnic, jídelen, restaurací…).
Co jsou alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně.
EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:
- obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- skořápkové plody a výrobky z nich
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany (například suché meruňky)
- vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě jídel není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole jsou již od prosince 2014 označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku je přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník vidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
Pokud Vaše dítě trpí přecitlivělostí na některý z uvedených alergenů, sledujte prosím jídelní lístky na webu školy nebo na nástěnce ve školní jídelně a podle potřeby mu oběd odhlaste.
Řády školní jídelny